Nieuwe wet voor slachtoffers massaschade

Op 1 januari 2020 is een nieuwe wet in werking getreden die slachtoffers met schade kan helpen. De Wet Afwikkeling Massaschade bij Collectieve Acties (WAMCA). 

In ons land was het al mogelijk om collectief, dus samen met andere gedupeerden, over de aansprakelijkheidsvraag een procedure te starten tegen de veroorzaker van schade. Dat kan via een belangenbehartiger, vaak een stichting of vereniging waarbij slachtoffers die mee willen doen zich kunnen aansluiten. Denk aan de zaken over woekerpolissen.

Je kon tot voor kort alleen een zogenaamde ‘verklaring voor recht’ vorderen, bijvoorbeeld dat een bedrijf onrechtmatig heeft gehandeld. Voor een schadevergoedingen moest ieder slachtoffer vervolgens zelf een eigen procedure starten. In veel gevallen wogen de kosten daarvan niet op tegen het financiële belang. 

Met de nieuwe WAMCA is dit veranderd. Voor schadeveroorzakende gebeurtenissen van na 15 november 2016 kunnen slachtoffers vanaf nu ook collectief een schadevergoeding vorderen bij de rechter. Zij kunnen dat doen via een exclusieve belangenbehartiger. 

Hoe weet je nu of er voor jouw schade een procedure loopt? Of wie de belangenbehartiger is? Ook daarvoor heeft de WAMCA een oplossing. Per 1 januari 2020 is ook een centraal register voor deze collectieve vorderingen ingevoerd. Rechtbanken houden hierin niet alleen informatie bij over lopende procedures, maar ook over collectief goedgekeurde schikkingen en toewijzing van schadevergoedingen. Je kunt er ook vinden wie de belangenbehartiger is.

Het register is openbaar en kan worden geraadpleegd op www.rechtspraak.nl via deze link